Vděčnost

Cítím vděčnost. Nejenom za to, že si na mě udělal čas během své dovolené, ale i za velice otevřené sdílení zkušeností a názorů na mentální trénink, se kterými se v našich končinách jen tak nesetkáme. A to nehovořím pouze o zkušenostech hráče, který má na kontě 700 zápasů v NHL s úspěšností 92%, člena All Star Game východní i západní konference, dvojnásobného mistra světa, vybraného do All Star týmu na MS, držitele bronzové medaile z OH v Turíně, ale také o zkušenostech trenéra South Florida Academy – Tomáše Vokouna. South Florida Academy je společným projektem Petra Sýkory, Radka Dvořáka, Oli Jokinena a zmíněného Tomáše Vokouna.

Jen tak pro zajímavost jsem si spočítal, kolik tito pánové dohromady odehráli zápasů a došel jsem k neuvěřitelném číslu 3508! To už je přeci jen neuvěřitelný zdroj zkušeností a já jsem vděčný, že se z něj také mohu něco naučit. Vidět spojení finsko-české know-how, tavené v nejtěžší hokejové soutěži světa, které je předáváno mladším generacím, je skutečný zážitek.

S Tomášem jsme diskutovali o konceptu mentálního tréninku Mindthebody a jeho kapitolách. Velké téma bylo nastavení mysli (Mindset) se zabroušením do pozitivní psychologie a mindfulness. Hovořili jsme také o individualizaci přípravy, otevřené komunikaci, psychofyziologii, měření biologického stresu a jeho důležitosti pro urychlení tréninkového procesu. Řeč se stočila i na vzdělávání hráčů, práci s koncentrací, sebevědomím a emocemi. Dostalo se mi podpory, že vytyčená cesta není lehká, ale je smysluplná a to je pro mě obrovské povzbuzení do další práce se sportovci na trvale udržitelných oblastech jejich osobnostně-sportovní přípravy. Děkuji Tomášovi!

 

Tomáš Vokoun

Tomáš Vokoun